Hertenbiefstuk met paddenstoel en gekarameliseerde ui
Hertenbiefstuk wordt uit de rug van het hert gesneden, uit de lende. Hertenbiefstuk is de haasbiefstuk van het hert en supermals. Dit komt omdat er geen werkende spieren in dit deel van de rug zitten. De structuur van het vlees is daarom fijn. Hertenvlees is mager en gezond vlees. Het vlees zit vol met omega 3, ijzer en eiwitten.
Bereidingswijze
- Haal de hertenbiefstuk een half uur van te voren uit de koeling en laat ze op kamer tempratuur komen.
- Begin met het karamelliseren van de uien. Verhit 2 eetlepels boter in een pan op middelhoog vuur. Als de boter heet is, voeg dan de uien toe en zet uiteindelijk het vuur wat zachter en bak de uien langzaam. Vergeet niet af en toe te roeren.
- Bak ze langzaam zodat de uien zacht en bruin worden en niet aanbakken aan de pan. Na ongeveer 10 minuten worden de uien zacht. Strooi er zout overheen en voeg de tijm en honing toe. Laat ze nog even doorbakken.
- Haal de ui uit de pan en doe de rest van de boter in dezelfde pan.
- Dep de hertenbiefstuk voor het bakken goed droog en schroei ze vervolgens op hoog vuur, aan alle kanten goed dicht. Laat het vlees rusten in aluminiumfolie.
- Leg, terwijl het hertenvlees rust, de paddenstoelen in de pan en zet het op hoog vuur.
- Braad de paddenstoelen aan tot ze hun vocht loslaten. Als de paddenstoelen beginnen te bruinen, voeg dan wat extra boter en zout toe totdat de paddenstoelen mooi bruin zijn.
- Als de paddenstoelen klaar zijn, voeg dan de gekarameliseerde uien en de peterselie toe en roer het geheel door elkaar.
- Verwarm het geheel en verdeel het over 4 borden.
- Snijd de hertenbiefstuk in mooie plakjes en serveer het bovenop de uien en paddenstoelen.
Tip: Lekker om te serveren met zoete aardappelpuree